
Zarządzanie barwą
Zapraszamy na 10 godz. kurs “Profesjonalne zarządzanie barwą i kierowanie poprawnych plików do drukowania”
Termin najbliższej edycji: zapytaj nas
Forma uczestniczenia:
online, łączymy się na Jitsi, wykładowca wyśle link, a zajęcia będzie prowadził online
możliwa jest także obecność uczestników w pracowni komp. Publishing School, sala nr 2
Uwaga: w systemie oświatowym realizowane są godziny dydaktyczne, czyli jednostki 45. minutowe; po każdych dwóch jednostkach przypada 15 min przerwy
Prowadzi: mgr Mirosław Klotzer — grafik DTP, specjalista zarządzania barwą, konsultant grafików DTP oraz drukarń z zakresu barwy
Program – kurs Zarządzanie barwą
- Co koniecznie profesjonalista powinien wiedzieć o barwie
- subiektywność percepcji, temperatura barwowa światła, metameria
- RGB, LAB, CMYK. Problem z monitorami, kalibracja sprzętowa monitorów
- Reprodukcja barwy w druku, dlaczego nie możemy drukować RGB
- kolory podstawowe i dodatkowe PANTONE, norma ISO 12647–2 i jej zastosowanie w praktyce
- standaryzacja w druku offsetowym oraz cyfrowym
- Profesjonalne zarządzanie kolorem w Adobe Photoshop, lllustrator i lnDesign
- Profile ICC. Edycja plików pdf. Wykorzystanie Acrobata. Inspekcja plików końcowych w lnDesign
- Systemy odbitek próbnych, proof kontraktowy, proofy cyfrowe “kolor ok”
- Nafarbienie w drukowaniu. Limit farby, budowa czerni. Czerń na różnych podłożach drukowych
- Najczęstsze błędy grafików. Jak je eliminować?
- Problem z plikami jpg oraz z pdf-ami z Corela
- Druk cyfrowy szansa czy problem? Efektywny kontakt z drukarniami
- Ocena poprawności odbitek wydrukowanych na różnych podłożach papierowych
Certyfikat: oznaczony hologramem “Publishing School“
Koszt
450 zł brutto (po 45,00 zł za godz. dyd.)
Dane do przelewu: Publishing School Placówka Kształcenia Ustawicznego, 31–572 Kraków, ul. Kosynierów 15B
nr konta: 07 1910 1048 2117 0607 5842 0001
za wpłaty szkoła wystawia faktury dla firm i osób prywatnych
Masz pytania w sprawie kursu?
Zapisz się
lub zapytaj o kolejną edycję
Ilość uczestników: min. 4 osoby, max. 7 osób